Wat is een shisha?

      No Comments on Wat is een shisha?

Amy Deluxe

Een shisha, of hookah, is een waterpijp die wordt gebruikt om tabak te roken. Met behulp van gloeiende kolen of hout, wordt de speciale tabak verbrand en produceert rook. De rook bubbelt door de bodem van de Amy Deluxe, aka waterpijp, die gevuld is met water (of een andere vloeistof, zoals verschillende fruitsappen) in een lange pijp. Je inhaleert de rook door een mondstukje wat aan het einde van de pijp bevestigd is.

Wat voor soort tabak wordt er gebruikt?

Oorspronkelijk werd de tabak gerookt zonder een smaakje, en zorgde voor irritatie in de keel. Rond 1990 is er tabak met een smaakje ontwikkeld in het Midden- Oosten. De tabaksbladeren worden vermengt met honing, stroop, glycerine en andere (fruit)smaken. Deze mix wordt ‘melasse’ genoemd, wat ‘witte honing’ betekent in het Arabisch. Deze melasse is zacht voor de keel en kan is gemakkelijk te combineren met andere smaken.

Wat is de geschiedenis van de waterpijp?

De eerste waterpijp zoals we die hedendaags kennen, komt van origine uit India. Rond de 16e eeuw kwam de glas industrie op als resultaat van het exporteren van glas door de Britse Oost Indische Compagnie. Gedurende deze periode werd het roken van de waterpijp populair onder welvarende mannen. Hedendaags is de shisha erg populair in het Midden Oosten, Turkije en delen van Azië en Afrika. De waterpijp wordt vooral gebruikt in sociale gelegenheden om banden te versterken en te onstpannen.

Waar let ik op met aanschaf van een waterpijp en tabak?

De shisha is er in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Een kleine waterpijp kan je al vanaf €15 aanschaffen en een grotere kan tussen de €40 en €60 kosten. Voor tabak ben je ongeveer tussen de €6,50 en €10,50 per doosje kwijt. Er is een groot scala aan verschillende soorten tabak. Ga je voor pure tabaksbladeren zonder melasse of smaakje? Dit wordt ‘tumbak’ of ‘ajami’ genoemd. Hou je van fruitsmaakjes, ga dan voor de gearomatiseerde melasse. Wanneer je wil genieten van roken zonder nicotine, kies dan voor een ‘herbal melasse’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *